rode bosmier


rode bosmier 1.0

mier die leeft op een open plek in of aan de rand van een bos waar hij samen met andere mieren koepelnesten bouwt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rode bosmier…

is een mier; is een insect; is een dier

      Hoofdsemagram: bosmier


      Algemene voorbeelden


      Op Texel komt de rode bosmier voor. De soort is verder alleen bekend uit het midden van het land. De soort maakt karakteristieke lage platte koepels van fijn materiaal.

      http://www.waddenzee.nl/dutch/ecomare/NED0672.HTM

      De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En ze bijten nog ook! Waarschijnlijk vinden ze jou ook niet leuk. Je bent zomaar op hun pad in hun gebied neergeploft.

      http://www.kustgids.nl/verkenners/rode_bosmier/index.htm

      Rode bosmieren maken grote mierenhopen van dennennaalden en ander organisch materiaal. Zij hebben geen angel, hoewel de mier met het achterlijf mierenzuur kan spuiten.

      http://www.waddenzee.nl/dutch/ecomare/NED0672.HTM

      Rode bosmieren zijn wettelijk beschermd vanwege het belang voor de bestrijding van bosbouwplagen. Zij leven voornamelijk van luizenmelk, maar zijn alleseters en eten ook wel dierlijk voedsel.

      http://www.waddenzee.nl/dutch/ecomare/NED0672.HTM

      Rode bosmieren hebben een stabiliserende functie in het bosecosysteem.

      http://users.pandora.be/landschappen.westland/rode_bosmier.htm

      Hij wilde zich neervlijen in het opvallend groene gras, toen plotseling zijn aandacht getrokken werd door een soort terp in de schaduw van een rododendron: een nesthoop van de rode bosmieren. Benieuwd boog hij zich over het korrelige heuveltje: er was geen mier te bespeuren. Zou het een verlaten nest zijn? Hij streek met de vingers enkele malen door het uit zaden en plantenresten bestaande bouwmateriaal. In een oogwenk krioelden de mieren op het beschadigde deel van het nest.

      Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,